Професионална гимназия
по техника и лека промишленост гр. Попово

Европейски ден без загинали на пътя

За осма поредна година в периода от 16 до 22 септември 2023 г. се провежда кампания за намаляване до нула на загиналите при пътнотранспортни произшествия поне за един ден. Това се случва в рамките на Дните на безопасността на Европейската мрежа на службите на пътна полиция (ROADPOL), чиято цел е да се инициират превантивни събития за намаляване на травматизма по пътищата. Дните на безопасността на ROADPOL  тази година поставят фокус върху 20 септември, обявен за „Ден без загинали при пътни инциденти“. Посланието на дните е „Остани жив! Пази живота!“.

     В тази връзка всички учители в нашето училище апелират да спазваме правилата за движение по пътищата, без значение дали в конкретния момент сме шофьори, пешеходци или се придвижваме с велосипед, тротинетка или друго средство. Защото е важно вниманието на всеки един гражданин да бъде насочено към прилагането на ефективни модели и реални действия за намаляване броя на пътно-транспортните произшествия в района и страната.

     На 20.09.2023 г. в  Професионална гимназия по техника и лека промишленост, гр. Попово се организира: „Европейски ден без загинали на пътя“. В мероприятието бяха включени всички осмокласници, които участваха в следните дейности:

  • видео урок: „Как да се движим безопасно?“;
  • дискусия на тема: „Правилата, които трябва да спазваме като пешеходци, велосипедисти и спътници“;
  • състезание на тема: „Познавам ли пътните знаци?“, което се проведе на площадката за обучение по БДП, създадена по НП „Осигуряване на съвременна, сигурна и достъпна образователна среда“, Модул 5. 

Отборите, участващи в състезанието трябваше правилно да подредят по местата им подвижни пътни знаци, чиито имена бяха изписани в различни участъци на площадката. Критериите за класиране, правилната подредба и бързина, не затрудниха участниците, като първи завършиха учениците от VIII „а“ клас, следвани от учениците от VIII „б“ и VIII „в“ клас.

 

ИНЖ. ДАНИЕЛА НИКОЛОВА

СТАРШИ УЧИТЕЛ, ПРАКТИЧЕСКО ОБУЧЕНИЕ