Професионална гимназия
по техника и лека промишленост,  гр. Попово

Всички Новини

ПГТЛП, гр. ПОПОВО ДОКАЗАНИ „МЛАДИ ТАЛАНТИ В МОДАТА“

        В периода 19 – 21 април 2023 г. в гр. Ямбол се проведе Националния конкурс „Млади таланти в модата“. Събитието се организира от дирекция „Професионално образование и обучение“ на Министерство на образованието и науката, в партньорство с Национална асоциация на училищата по мода „Росица Иванова“ и Българска асоциация за текстил, облекло и кожи.

        В състезателната програма на тема „Изкуството в мен“ се включиха 15 отбора. Отборът на ПГТЛП, гр. Попово изключително успешно представи идейното си портфолио: „За човека силата на изкуството е толкова насъщна, колкото и удовлетворяването на материалните му нужди за храна и облекло. То не може да нахрани гладните, нито пък да облече голият, нито да излекува болните в материалния смисъл, но ние не можем да си представим свят, в който няма музика или багра, художествено слово или скулптура. Затова изкуството играе решаваща роля в живота на човека. Важно е всеки да се докосне до вълшебната му сила и да почувства красотата  му. За дизайнера  изкуството е вдъхновение и извор, от който да почерпи идеи. Модата е начин да разкрием на света нашите мисли и чувства, да бъдем активни. Тя е една изключителна  безалтернативна платформа за изпращане на социални, културни и чисто човешки послания. Визуалният език и заряд на модата позволява чрез тези послания да се предизвика уникална реакция. Модата и изкуството не са изолирани от това, което се случва в света. Велики художници, писатели, дизайнери дават израз на своите идеи и гражданска позиция чрез творбите си. Пикасо в своята картина „Герника“ разкрива ужаса на войната, а неговите графики на гълъби са световно познати. Гълъбът на Пикасо е най-популярния символ на мира. Непосредствено след Втората световна война, той става символ на световното движение за мир. 

     Водени от идеята да изразим чрез модата това, което ни вълнува, ние отправихме нашето послание – гълъбът да донесе на белите си криле мира и надеждата за едно по-добро бъдеще. Борбата между черното и бялото, доброто и злото е извечна. Този контраст носи в себе първична  сила и енергия. Тя винаги е привличала творците заради заряда, който носи. Само от твореца, от неговото вътрешно усещане и идеи зависи дали тези две енергии ще бъдат в баланс. Вдъхновени от графиката на Пабло Пикасо създадохме дамска рокля от тафта и шифон. На предната част е изработен стилизиран гълъб в черно и бяло. Изображението е  двупластово, като е придадена дълбочина. Дължината се постига с черен шифон, пришит на предната част и гърба. Опашката оформя асиметрично роклята по линия на дължината на предната част, от нея се спуска бял шифон.

     Гърбът е асиметричен, със среден шев, с пришит скрит цип и талийни свивки. На лявото рамо е моделирано стилизирано триизмерно крило  със сложна  конструкция, съставена от отделни елементи, укрепени допълнително, като при конструирането и ушиването им е придаден обем и пластичност на изображението. Конструкцията преминава в едношевен ръкав в черен цвят. Моделът се допълва от шапка с кръгла форма, наподобяваща земното кълбо. Използвахме възможностите на съвременните технологии, защото сме убедени, че те ще навлизат все повече в изкуството и модата, като декорирахме периферията на шапката с маслинено клонче, проектирано и изработено на 3D принтер. Така чрез цялостната композиция дадохме израз на нашето желание за мир на Земята!“

     Първата част от състезанието премина с дефилета на тоалети на младите дизайнери в Културно-информационния център „Безистен“. Представени бяха идейни виждания, авангардни линии и форми. Участниците се състезаваха в три категории: „Модно ревю“, „Художествена скица“ и „Сръчни ръце“.

     Повод за гордост са постиженията на учениците от ПГТЛП, гр. Попово – Александра Недялкова, Мелис Сюлманова и Селин Ибрямова, които за поредна година завоюваха първите места на престижното Национално състезание „Млади таланти в модата“.

     Първо място в категория „Сръчни ръце“ – Мелис Сюлманова.

     Второ място в категория „Художествена скица“ – Селин Ибрямова.

     Специалната награда на журито за цялостно творчество.

     Наградата на БАТОК за цялостно представяне на отбора.

     Специална награда на Варненски свободен университет „Черноризец Храбър“ за цялостно творчество и екипна работа.

 

КАРОЛИНА ХРИСТОВА–МАРКОВА 

ДИРЕКТОР НА ПГТЛП – ПОПОВО