Професионална гимназия
по техника и лека промишленост,  гр. Попово

14 МАРТ – ДЕН НА МАТЕМАТИКАТА!

14 март е ден на числото ПИ. Датата е избрана заради американския модел за запис на календарна дата, първо месеца, а после деня – 3.14. А това съвпада и с най-краткия начин за обозначаване на математическата константа, която изразява отношението на дължината на окръжността към нейния диаметър. Днес възпитаниците на Професионална гимназия по техника и лека промишленост, гр. Попово, отбелязаха Денят на ПИ, като премериха сили в традиционното математическото състезание „Кой е по-по-най?“. Участие взеха два отбора от осмите класове, като всеки отбор премина през трите етапа на състезанието. Решаването на задачи не затрудни участниците и им вдъхна увереност и все по- голяма жажда за знания.

Докато  отборите се забавляваха с техните задачи, за публиката беше подготвена кръстословица, логически задачи и много предизвикателства. Победителите от всяка игра получиха награди.

Състезанието посветено на числото ПИ е не само забавно и образователно събитие, но и възможност за учениците да покажат своите математически умения и таланти. Всички участници се забавляват и заедно се радват на изследването на мистериите на това уникално число.

 

инж. ПОЛИНА НАЧЕВА
инж. ЛЕЙЛЯ САКАЛЪ