Професионална гимназия
по техника и лека промишленост,  гр. Попово

141 години свобода

И ето 141 години свобода! Днес, ние българите, крачим по стръмните пътеки към този връх, за да се поклоним пред българи и руси, спящи в общите могили като братя. И... нахлува споменът за един голям и великодушен народ, който тръгва да освобождава своя по-малък брат. Пред Русия...

Трети март – поклон и памет

О, Шипка!
……………………………..
И днес йощ Балканът, щом буря зафаща,
спомня тоз ден бурен, шуми и препраща
славата му дивна като някой ек
от урва на урва и от век на век!

И ето 141 години свобода! Днес, ние българите, крачим по стръмните пътеки към този връх, за да се поклоним пред българи и руси, спящи в общите могили като братя. И... нахлува споменът за един голям и великодушен народ, който тръгва да освобождава своя по-малък брат. Пред Русия застава една красива и благодушна земя – България, и един трудолюбив и героичен народ, чиято душа винаги е била свободна, а главата – винаги вдигната високо. Спомняме си и за боевете при Стара Загора, Шейново и Плевен, за падналите стотици безименни герои, за да живее България. На този светъл празник ние с благодарност и признателност почитаме паметта на загиналите за свободата на Отечеството ни. Не трябва да забравяме техния велик подвиг. Подвигът не трябва да остава само в книгите, а трябва да има място в сърцето на всеки един от нас. Подвигът на опълченците остава безсмъртен както и Балканът. Техният пример ни учи как да обичаме родината си, да забравим личните си интереси и да се борим за важните за цялото ни общество неща.

Трети март отбелязва възкресението на нашия народ. От този ден нататък се появява една свободна държава – България. Нашата България, в която растем и живеем. С гордост трябва да се наричаме българи, защото във времената на най-тежки изпитания сме запазили своя бит и ценности. Ако искаме да останем свободни, трябва да не забравяме, че свободата обича смелите и решителните, като всички дали живота си за нея. Нека помним историята и героите, които загинаха в битките, за да живеем свободни! Поклон пред саможертвата на хилядите герои отдали живота си за българската свобода! Поклон пред делата им, пред страданията и вярата им в бъдещето!

В 9.30 часа ученици и учители на ПГТЛП – Попово присъстваха на площад „Александър Стамболийски“ за издигане на националния флаг, а от 10.30 часа поднесоха венци и цветя на Руския паметник, където се проведе заупокойна молитва в памет на загиналите за Свободата на България!

Вятърът на времето отвява ден след ден, година след година. Отлитат в едно с тях и поколение след поколение, а тази свята дата остава да живее, както велика и безсмъртна е България и свободата!КАРОЛИНА ХРИСТОВА–МАРКОВА

ДИРЕКТОР НА ПГТЛП – ПОПОВО