Професионална гимназия
по техника и лека промишленост,  гр. Попово

Европейски ден без загинали по пътя

В периода от 16 до 22 септември 2022 г. се провежда кампания за намаляване до нула на загиналите при пътнотранспортни произшествия поне за един ден. Това се случва в рамките на Дните на безопасността на Европейската мрежа на службите на пътна полиция (ROADPOL), чиято цел е да се инициират превантивни събития за намаляване на травматизма по пътищата. Дните на безопасността на ROADPOL тази година поставят фокус върху 21 септември, обявен за „Ден без загинали при пътни инциденти“. Посланието на дните е „Остани жив! Пази живота!“. В тази връзка всички учители в нашето училище апелират да спазваме правилата за движение по пътищата, без значение дали в конкретния момент сме шофьори, пешеходци или се придвижваме с велосипед, тротинетка или друго средство. Защото е важно вниманието на всеки един гражданин да бъде насочено към прилагането на ефективни модели и реални действия за намаляване броя на пътно-транспортните произшествия в района и страната.

На 21.09.2022 г. в Професионална гимназия по техника и лека промишленост, гр.Попово се организира: „Европейски ден без загили на пътя“. В мероприятието бяха включени всички осмокласници, които участваха в следните дейности:

  • видео урок: „Как да се движим безопасно?“;
  • състезание на тема: „Зная ли правилата за движение по пътищата?“, състоящо се в решаване на онлайн тест по БДП. Класирането на участниците се извърши електронно, отчитайки броя получени точки за правилни отговори и времето за решаване на теста. Всички участници се представиха много добре, но впредвид критериите за оценяване, призовите места в състезанието заеха: Христиан Великов – VIIIА, Венцислав Александров VIIIА и Бирай Билялов – VIIIБ клас.
  • викторина: „Познавам ли „Закона за движение по пътищата“? И тук всичкиучастници се представиха много добре, но най – бързо и най – много правилни отговори дадоха: Йоана Габровска – VIIIА, Бахар Миткова – VIIIБ, Димитър Янков – VIIIВ клас.

 

ИНЖ. ДАНИЕЛА НИКОЛОВА
СТАРШИ УЧИТЕЛ, ПРАКТИЧЕСКО ОБУЧЕНИЕ