Професионална гимназия
по техника и лека промишленост,  гр. Попово

НАЦИОНАЛНА СЕДМИЦА НА ЧЕТЕНЕТО В ПГТЛП гр. Попово

Под мотото: „Четенето е ключът към знанието и грамотността“ премина седмицата на четенето, която се проведе в гимназията. Вече е традиция всяка година през месец ноември да отбелязваме с подходящи инициативи седмицата на четенето...

НАЦИОНАЛНА СЕДМИЦА НА ЧЕТЕНЕТО В ПГТЛП гр. Попово

 

Под мотото: „Четенето е ключът към знанието и грамотността“ премина седмицата на четенето, която се проведе в гимназията. Вече е традиция всяка година през месец ноември да отбелязваме с подходящи инициативи седмицата на четенето.

Ученици от IX „a“ клас, водени от старши учител госпожа Ахмедова, проведоха своя урок по литература в училищната библиотека. Часът бе посветен на живота и творчеството на великия руски поет Александър Сергеевич Пушкин. В библиотеката, превърната в импровизирана класна стая, която предлага четене за удоволствие, учениците четоха с голям интерес откъси от романа в стихове „Евгений Онегин“. За учениците е полезно да променят обстановката и да се потопят в магията на четенето сред множеството интересни заглавия, които предлага училищната библиотека.

С думите: „Книгите ни правят по-добри и човечни, като ни подтикват да видим кои са истински важните неща в живота, които не можем да видим в социалните мрежи“, започна беседата с ученици от ХII „a“ клас. Темата на занятието бе: „Моята любима книга“.

С учениците от ХI „a“ клас бе отбелязана 130–годишнина от отпечатването на романа „Под игото“ от Иван Вазов. След запознаване с творческата история на този пръв български роман, учениците се докоснаха до „златните“ страници на тази уникална творба.

Седмицата на четенето бе закрита със състезание между отборите на VIII „a“ и VIII „б“ клас. В оспорваната надпревара най-много точки на литературната викторина завоюва отбор А. Тези ученици много бързо решиха и кръстословицата с учебен материал от античната литература. В края на изявата публиката от ученици и учители се насладиха на майсторската драматизация по мотиви от трагедията на Софокъл „Антигона“. В образите на антични герои талантливо се превъплътиха учениците от VIII „a“ и VIII „б“ клас. Тази изява бе успешен завършек на една вълнуваща седмица на общуване с хубавата книга и съпреживяване на авторовите послания.НЕЛИ ЙОРДАНОВА

СТАРШИ УЧИТЕЛ ПО БЕЛ