Професионална гимназия
по техника и лека промишленост гр. Попово

Помним те, Апостоле!

„Васил Иванов Кунчев – Апостола – една личност, която не е намерила и до днес свое подобие, една личност, която завинаги ще остане безсмъртна, просто защото той не е като останалите, той е по-различен, той е просто Левски – геният на българската свобода...

146 години – БЕЗСМЪРТИЕ!

„Васил Иванов Кунчев – Апостола – една личност, която не е намерила и до днес свое подобие, една личност, която завинаги ще остане безсмъртна, просто защото той не е като останалите, той е по-различен, той е просто Левски – геният на българската свобода. Силният му характер, несломимият му дух и неизмеримата му смелост го обезсмъртиха и направиха вечно жив в съзнанието на поколения българи. Той е нравствена мярка за и пример за човешко съвършенство. А, аз мога само да се гордея, че съм родена в страната на Левски и Ботев, на Бенковски и Волов, на Раковски и всички наши революционери – достойни синове на майка България“.

С тези патетични и експресивни изречения започва есето на Венета Велимирова – ученичка от VIII „а“ клас при ПГТЛП – гр. Попово, спечелило първо място в конкурса, обявен от НЧ „Св. Св. Кирил и Методий 1882“ на тема: „Паметта за Левски в нашето съвремие“.

С изпълнението на стихотворението „Апостолът“ от инж. Румен Маринов – старши учител, практическо обучение в ПГТЛП, ученичките Елена Илчева от VIII „б“ клас и Гамзе Салиева от VIII „а“ клас спечелиха първо място в рецитала, като представиха компилация от стихове за Левски и презентираха фотоси и подходящи мелодии под надслов „ По следите на Апостола“ и в края прозвуча песента, пята от Левски, отивайки към бесилото. Второто място е за Венета Велимирова, ученичка от VIII „а“ клас с изпълнение на стихотворението „До Дякона и без адрес“ от Ники Комедвенска.

Гордост за Професионалната гимназия са и младите художници, заели призовите места в конкурса на същата тема. На първо място за портретна рисунка е Неляй Хасанова от IX „а“ клас. Отново първо място се отреди на Александра Недялкова от VIII „г“ клас.

Васил Левски остава неделим със своя подвиг и великата си саможертва, с посланията към нас съвременниците на XXI век: да черпим вдъхновение от нашата героична история, от паметта и крепостите, от възрожденския дух на българите, от нашата прекрасна природа и да имаме дързостта да ги приложим в ежедневните човешки взаимоотношения!ГАЛЯ НИКОЛАЕВА

СТАРШИ УЧИТЕЛ ПО БЕЛ