Професионална гимназия
по техника и лека промишленост гр. Попово

ТРЕТИ МАРТ – ПОКЛОН И ПАМЕТ!

Отново е ТРЕТИ март, отново гордост за нас, отново ще си спомним за нашите храбри герои. Това е денят, който...

ТРЕТИ МАРТ – ПОКЛОН И ПАМЕТ!

 

 

Неотразимо е величието на ТРЕТИ март – нашият голям ден! Вятърът на времето отвява ден след ден, година след година. Отлитат в едно с тях и поколение след поколение, а тази свята дата остава да живее, както велика и безсмъртна е свободата.

Всяка година ТРЕТИ март идва с първия полъх на ласкавата пролет, с тихия пролетен вятър, с чистата белота на малкото кокиче, със слънчевата радост в детските очи.

Отново е ТРЕТИ март, отново гордост за нас, отново ще си спомним за нашите храбри герои. Това е денят, който символизира края на всички минали епохи и началото на нова – епохата, в която България става свободна, съединена, независима, част от европейското семейство и неделима част от европейската и световна култура.

Спомняме си и за боевете при Стара Загора, Шипка, Шейново и Плевен, за падналите стотици знайни и незнайни герои, за да живее България. Нямаме право да забравим свободолюбието и героизма на дедите ни. Благодарение на тях, ние и днес, живеем свободни и независими.

Всеки, който нарича себе си българин, трябва да знае своята история, трябва да цени свободата си, да знае, че тя не ни е дадена даром, а е струвала живота на много велики българи. Свободата, толкова чакана и изстрадана, не е просто дар. Изминали са 143 години, но и днес сърцата ни са пълни с гордост, а очите със сълзи.

Подвигът не трябва да остава само в книгите, а трябва да има място в сърцето на всеки един от нас. Подвигът на опълченците остава безсмъртен както и Балканът. Техният пример ни учи как да обичаме родината си, да забравим личните си интереси и да се борим за важните за цялото ни общество неща. Нека да знаем за извършените подвизи, нека помним техните послания! Да бъдем смели, борбени и единни!

С гордост трябва да се наричаме българи, защото във времената на най-тежки изпитания сме запазили своя бит и ценности. Ако искаме да останем свободни, трябва да не забравяме, че свободата обича смелите и решителните, като всички дали живота си за нея. Нека помним историята и героите, които загинаха в битките, за да живеем свободни!

Поклон пред саможертвата на хилядите герои отдали живота си за българската свобода! Поклон пред делата им, пред страданията и вярата им в бъдещето!

Поклон!

С тези силни думи завършва есето на Симона Атанасова – ученичка от VIII „а“ клас при ПГТЛП, гр. Попово, спечелило второ място в конкурса, организиран от НЧ „Св. Св. Кирил и Методий“ на тема: „Трети март – поклон и памет“. На трето място са класирани есетата на Рени Палинова и Сание Салиева, ученички от VIII „а“ клас при ПГТЛП, гр. Попово.

Поздравяваме класираните ученици на ПГТЛП, гр. Попово и им желаем бъдещи успехи и творческо вдъхновение!

КАРОЛИНА ХРИСТОВА–МАРКОВА

ДИРЕКТОР НА ПГТЛП – ПОПОВО